Napenergia 2016. Mire számíthatunk a közeljövőben?


           
             A napenergia talán az egyik leggyakrabban használt megújuló energia jelenleg. Ezért is van az, hogy az elmúlt évtized kutatásainak fókuszpontjában áll, és ennek következtében rengeteg megoldás született a technológia finomítására és hatékonyságának növelésére. Ha azt hittük tehát, hogy a napelemes technológia megáll a mezőkön sorakozó és házakra felszerelt paneleknél, hát nagyot tévedtünk, összegyűjtöttem az elmúlt évek legfontosabb és legeredményesebb újításait ebben a témában.




1. Naperőművek:

  Előnyük hogy nem drágán előállítható és  hamar amortizálódó napelemeket használnak, hanem parabola tükröket amelyek a nap sugarait egy pontba fókuszálják. A központi toronyban pedig hőerőmű alakítja át azt energiává. Ebből a típusból már rengeteg működik igen jó hatásfokkal.









2. Napelemes útburkolatok:

Mindenik ismeri azt az érzést amikor nyáron a főút mentén sétálva, beleragad a cipőnk a felhevült aszfaltba. A napelemes útburkolat ezt a töménytelen hőt próbálja felhasználni.  Amellett, hogy áramot termel, nem fagy be télen, és kis világít is ha szükséges.




3. Napenergia másképp:

Bionikus levél:
A növények szén-dioxidból, vízből és a napfény energiájából cukrokat állítanak elő. A Harvard kutatóinak új bionikus levele hasonló elven működik, ám tízszer jobb hatásfokkal, mint a természetes növények. Ez a kis katalizátor napfényből és vízből állít elő folyékony üzemanyagot, ráadásul olyan anyagokból készült amelyek képesek az öngyógyításra, így gyakorlatilag sosem kopik el.







Mesterséges levél:

A mesterséges levél lényege, hogy algával feltöltött kis lélegző műanyag leveleket kapunk, amelyek előállítása igen olcsó, és táptalaj nélkül is teszi amit egy levélnek tennie kell, azaz széndioxidból oxigént termel. Előnye, hogy esztétikus, és akár házak irodák külső burkolatához is felhasználható.




4. Tesla akkumulátorok

A Tesla cég az elektromos autóipar forradalmasításán kívül a egy egyszerű, mégis forradalmi
megoldásnak számító ötlettel ált elő, arra a problémára, hogy a nap éjjel nem süt. Szereljünk óriási lítium-ion akkumulátorok a házak oldalára. Az aksik 130 centiméter magasak, 86 centiméter szélesek és 18 centiméter mélyek. Simán elférnek egy háztartásban a garázsban vagy akár a falon kívül is, így nem foglalnak hasznos helyet. Úgy tervezték, hogy eleve működjön a napelem-rendszerekkel.










0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése