5 kevésbé ismert tény a macskáról, amitől megáll az ész!




Van ugye a kutyás meg a macskás ember. Én a magam részéről mindig is az előbbihez tartoztam, az újabban megjelent kutatások eredményeit olvasva pedig rájöttem, hogy de jól is tettem. Mint kiderült ha nem is áll meg az ész, azért rendesen összezavarodik. 


          1. Toxoplazmózis





             A Toxoplazmózis egy parazita-fertőzés, amit a Toxoplasma gondii nevű protiszta okoz

             A macskafélék terjesztik, és ők is a végső gazdák, de köztes gazdatest a legtöbb emlős és madár, na és az ember. Jellemvonása, hogy képes befolyásolni gondolatinkat cselekedeteinket a következő képen.

            Szeretni fogjuk a macskaszagot. Ha elkaptuk a fertőzést vonzani fog a macskák illata. (aki elkapta annak illat, mindenki másnak orrfacsaró bűz).

           A megfertőződött gyakrabban megy bele életveszélyes helyzetekbe, kevésbé hajlandó követni a szabályokat. Szerepet játszik a depresszió és skizofrénia kialakulásában.

           Terhes nőkre veszélyes. Aki még nem fertőzött ne terhesség alatt kezdjen el macskázni. A megfertőződés során ugyanis a károsulhat a magzat.


2. Függők ők is, de nem tőlünk.  




         
          Amíg a kutyák főként gazdájuktól függenek, és az élet örömeit főként a gazdi társaságában keresik, addig a macskák máshol találják meg ezt.  Például egy növényben, ugyanis imádják a macskamentát. Gyakorlatilag betépnek tőle. A macskamenta egy Nepetalactone nevű anyagot tartalmaz, ami drogként hat a macskafélékre. Ha rátalálnak, rágcsálják és szaglásszák, láthatóan nagyon boldoggá válnak, majd elszenderednek. 

          A másik, dolog amire állítólag függőségig rákattannak az a tonhal. 
         Ha elkezdjük azzal etetni őket, gyakorlatilag semmilyen más élelmet nem fognak majd elfogadni, ami elégé megterhelheti a pénztárcánkat. Inkább vegyünk nekik szárított macskamentát, az olcsóbb. 


       3. Gonosz zsenik!







Kutatások szerint, igen intelligens állatok, felismerik a gazdájuk hangját, arcát, szagát, és meg is értik őt, de nagy ívben tesznek rá. Sajnos erre csak pár éve jöttek rá, pedig sokat lehetett volna spórolni, ha ezt korábban dokumentálják. 

Az amerikai állam ugyanis kém-macskákat akart kiképezni és 20 millió dollárt fektettek a projektbe.  Több évnyi kiképzés után első bevetésén a szuperkém cicát az akció első 5 percében elütötte egy autó. 1957-ben leállították a projektet. A kiképzett szuperkém macskák pedig szerető gazdikhoz kerültek és éltek tovább boldogan, mint ha semmi sem történt volna.

 

4.  A manipuláció mesterei.




Kimutatták, hogy a házi macska az idők során úgy alakította ki követelőző nyávogását, hogy az a lehető legközelebb álljon a csecsemők sírásának hangszínéhez, így az ember nehezebben viseli el.  Arra vagyunk beprogramozva, hogy ha sír a gyerek segíteni kell neki. 

 Ezt a hangot gyakorlatilag csak az embereken használják, egymás között soha. Vagyis megtalálták az ember számára legfülsértőbb és leghatásosabb hangot a világon.



        5. Nincs bocsánat






Egy friss kutatás szerint a házi macska a megbocsátás semmi jelét nem mutatja. Ameddig más állatoknál, köztük olyan kedveseknél, mint a hiéna, a békülés jeleit vélték felfedezni addig a házi macskánál semmi hasonlót nem tapasztaltak. Mondjuk, szerintem simán azért nem békül, mert meg sem haragszik, egyszerűen nem törődik velünk.







További érdekesség hogy vannak aki szerint a cicák, egy földönkívüli megszálló faj egyedei. Mert, hogy erre is van egy összeesküvés elmélet, és manapság  divatos mindent ufókkal magyarázni, miért lennének pont a cicák kivételek. 

Ha a tényeknél maradunk, akkor is ajánlott jól meggondolni, hogy kedvencként valóban a cica a legmegfelelőbb választás. Persze erről a cicabarátokat nem lehet meggyőzni, hiszen őket már szó szerint megfertőzték a cicák. 
Mi kutyások viszont, örüljünk, hiszen kutyánk elkergeti az idegen megszállókat a portánkról.  Azért ne kezdjünk el macska elleni hadjáratot indítani. Ki tudja, lehet, hogy kutyánk is csak azért ássa fel a kertet, mert az ezer éve lezuhant űrhajóját keresi.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése