Nagyváradi klasszikus átverések


Amikor minden lap és újság mutyizásról, és fehér galléros bűnözésről szól, szinte felüdülésnek számíthat néhány megmosolyogtató furfangos már-már klasszikusan régi vágású átverés. Összegyűjtöttem néhány olyan történetet ami a nagyváradiaknak is ismerős lehet.


Horváth Menyus és Sugár Vili


Nagyváradon számos híresség tevékenykedett a régi időkben, de Ady Endre és Juhász Gyula mellet, Nagyváradnak volt szerencséje részt venni, sőt útjára indítani két világhírű csaló karrierjét is. Horváth Menyus polgári nevén Hoffner Ferenc 1890-ben született Kolozsváron és középiskolában ismerkedett meg Sugár Vilmossal. Hamar rájöttek hogy a munka világa nem nekik való és jobb lenne valami jövedelmezőbb vállalkozásba fogni. 1912-ben Horváth Menyus, egy újsághírt olvasva, mi szerint a nagyváradi önkormányzat fejleszteni szeretné a közvilágítást úgy gondolta sikeresen megismételheti Hamrák János csalását, aki egy ügyes trükkel eladta a Rottenbiller utcát Székesfehérvárnak. Sikerült is megegyeznie a nagyváradi önkormányzattal és 1000 db lámpavas eladására kötött szerződést. A felvett előlegből 120 bérmunkást fizetett ki aki Budapest minden második lámpaoszlopát leszerelte. A helyieknek ez nem szúrt szemet, és bár a lámpagyújtogatók jelentették másnap reggel a hiányt, úgy hitték náluk is a közvilágítás modernizálása zajlik. Ahogy azt kell ezeket a lámpaoszlopokat le is szállították Nagyvárad számára.

            Ezzel a húzással indultak el a világhírnév felé, először egy tiszti egyenruhát szerezve fosztogatták a katonaságot, majd külföldön folytatták pályafutásukat. Legnagyobb csalásaik között szerepelt egy bécsi bank kifosztása sőt, egy egész állam egy évnyi költségvetését is sikerült meglovasítaniuk.
            Aki részletesebben szeretne olvasni róluk keressen rá az interneten, olvassa el Szabó László: Bűnügyi múzeum című könyvét..

          Bár nem mindennap születnek hozzájuk hasonló bűnöző zsenik, kisebb csalásokkal, érdekes trükkök azért meg-megjelentek még Nagyváradon.

Singer varrógépes átverés


      Ezt a trükköt már többször és többféle képen eljátszották Nagyváradon is.
Első verzióban felvásárlóként adnak fel hirdetéseket, hogy jó áron vásárolnak régi Singer varrógépeket. Egy telefon után ahol megkérdezik a gép szériaszámát kiderül, hogy valóban sokat ér  40 000-től akár  90 000 euróig, a lényeg, hogy jó nagy összeg legyen. A csalás lényege, hogy némi egyezkedés után kiderül, hogy akkor fizetnek ha előbb hivatalosan is bevizsgálják a szériaszámot, ami viszont pénzbe kerül, de mi az a 900-RON 90 ezer euróhoz képest. Ha a vizsgálat megvan másnap meg is vásárolják. A bevizsgálás összegének banki befizetése után természetesen a csalók felszívódnak.

             Második verzió. Hirdetés, telefonhívás, szériaszám minden a régi, de ebben az esetben kiderül, hogy,  bár így is sokat ér varrógépünk az értéke megsokszorozódik, ha annak párjával adjuk el, ami történetesen abban a városban, vagy a környékén van ahol az tartózkodunk. Sajnos azonban a felvásárlók nem tudták rávenni a másik tulajdonost hogy eladja nekik, de a talán mi sikerrel járhatunk. Ezután megkapjuk a másik varrógép tulajdonosának nevét és elérhetőségét, ha elég hiszékenyek vagyunk elég olcsón pár száz euróért meg is vesszük tőle az értéktelen varrógépet. Ezután úgy a hirdetést feladó felvásárló mint az akitől a varrógépünk párját megvásároltuk eltűnik. Így ahelyett hogy megszabaduljunk egy lomtól már két értéktelen varrógép boldog tulajdonosává váltunk.  


Az "arany” gyűrű


Ez a trükk igen ügyes kézművesektől ered, akik olyan remek rézgyűrűket készítenek, hogy aranynak tűnik. A forgatókönyv a következő. Sétálunk az utcán amikor előttünk a földön meglátunk egy “arany” gyűrűt heverne. Véletlenül épp mellettünk sétál még valaki és egyszerre vesszük észre az értékes ékszert. A mellettünk sétáló biztosít róla, hogy aranyról van szó. Hogy ne legyen vita abból kié legyen a drágaság, társunk felajánlja, hogy neki ő lemond gyűrűről egy kis összeg fejébe, hiszen neki nincs szüksége a gyűrűre és amúgy is siet, ezért adjunk neki mondjuk 50 ront,ami egy ilyen aranygyűrű értékének töredéke és mindenki boldogon mehet dolgára.  Gyakorlatilag annyi történt, hogy vásároltunk egy réz gyűrűt értékének sokszorosáért és még örülünk is a jó szerencsénknek.



Az utcán sétálva még a mai napig is láttam Singer varrógépes felhívást pedig a történet nem új. Úgy tűnik van a mi sosem megy ki a divatból. Bár sok mindentől megszabadultunk már, mint a piac mellet álló valutavétósoktól, akik nem egyszer szemfényvesztőket megszégyenítő módon képesek voltak egy köteg papírra váltani a pénzünket, az itt a piros hol a pirosig, amit piacokon, állomáson játszottak ládákból készült asztalokon, legalább 2 folyamatosan nyertes kollégájuk segítségével. Állítólag Németországban láttak kivándorolt földijeinket itt a piros hol a pirost játszani, hiszen ott talán még nem ismerik. Egyre inkább kimennek a divatból a hasonló átverések, és hogy az elején írtam átadják a helyüket az olyan grandiózus csalásoknak, amiket sokkal nehezebben tetten érni.  


           Kíváncsian várom ki milyen, turpisságra emlékszik a régmúltból, közelmúltból ami Nagyváradot érintette.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése