Most akkor várost építünk vagy "șantiert" ?




      

Jó lenne eldönteni a dolgot. Sokat lehet hallani Nagyvárad arculatának elcsúfításáról, a közvélemény megoszlik abban, hogy mi szép és mi nem az, vagy mi lehetne az ha végre készen lenne.  Ebbe most nem is szándékozom belemenni, az ízlések változóak.
    



      Van azonban másik oldala is a dolognak, ami független a szépérzéktől.


-          
    

     Hát sosincs kész semmi?


        A sétálóutcát életemben nem láttam készen, bár folyton készül. Amint egy épület restaurálása befejeződik, nekifognak egy másiknak, ahogy azt befejezik, kezdik előröl az előbbit. Ennek pontos okát nem tudom, de talán az összecsapott munka, vagy az hogy amint készen van egy épület, egy másik szomszédos épületnek esnek neki és száll a por és malterfelhő. Fel nem fogom, más városokban, hogy oldják meg a dolgot, de az is lehet, hogy várad épületeit valahogy jobban rágja az idő vas foga. Ez van, itt elidőzött és nincs mit tenni. A helyzet az utaknál sincs másképp, egy frissen átadott utat egy hónapon belül újra kell javítani, változó okok miatt. 

-          Egyszerűen nem lehet abbahagyni!


            Lehet egy város gazdaságát sok mindenre építeni. Turizmusra, nehéz és könnyű iparra, szolgáltatásra, kereskedelemre. Mi úgy tűnik úgy „döntöttünk” fejlesztésre építjük, no nem valami fentiekben említett cél elérese érdekében, hanem  magáért a fejlesztésért. Ahol fejlesztés van ott vállalkozók is vannak, munkások és pénzmozgás. Gyakorlatilag kialakul egy társadalmi réteg, amelyik abból él meg, hogy túr fúr és épít, mindegy, hogy mit, maga a folyamat a lényeg nem az eredmény. Ha ez leáll, akkor félbe maradnak a magán építkezések is, nem szépül és épül tovább Nagyvárad rózsadombja sem.

-       

      Így készül a társadalmai perpetuum mobile





     
  
          Ha a fentieket figyelembe vesszük nem nehéz levonni a következtetéseket, hogy senkinek sem áll igazán érdekében jól elvégezni egy munkálatot, lényeg, hogy kész legyen valahogy, aztán újra neki lehessen kezdeni.  Kivéve persze a nagyváradi lakosságot, akik bár örülnek, hogy fejlődünk, de nem véletlenül nem látják, hogy merre.








Megjegyzem, eddig egy örökmozgót sem sikerült késszínei ami valóban örökké mozog.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése